Mobiililaajakaista

Mobiililaajakaista on mukana liikkuva internet-yhteys. Yksi vaihtoehto mobiililaajakaistan käyttämiseen on SIM-kortti laitteisiin, joista SIM-korttipaikka löytyy. Toinen liikkuva laajakaista on mokkula/nettitikku/USB-modeemi eli mobiiliyhteyden reititin. WiFi-mahdollisuuden ansiosta netin voi jakaa mokkulasta langattomasti muillekin laitteille. Näiden lisäksi on kehitetty hieman erilaisia laitenettejä mm. riista- ja valvontakameroille tai esimerkiksi koiranpantaan.

Mobiililaajakaistan nopeus kannattaa valita sen käyttötarkoituksen mukaan. Mikäli tarkoitus on katsoa elokuvia tai pelata, on syytä valita mahdollisimman nopea liikkuva laajakaista. Nykyään tarjolla on myös 5G-verkossa toimivia mobiililaajakaistoja, joten jos laitteesi on 5G-laite, on tämä paras vaihtoehto. Toki verkon käyttöön vaikuttaa myös se, kattaako verkko alueen jolla sitä tarvitset.

Kenelle mobiililaajakaista sopii

Liikkuva netti on toimiva erityisesti paljon matkustaville henkilöille. Työmatkoilla tai vaikka mökkireissuilla mobiililaajakaista on hyödyllinen. Kännyköiden ja muiden älylaitteiden käyttö on lisääntynyt niin paljon, että mobiililaajakaista on jo lähes jokaisella käytössään joka tapauksessa. Kannettaville koneille mobiililaajakaistan hankkiminen on käytännöllistä, jolloin nettiä ei tarvitse jakaa esimerkiksi puhelimen kautta.

Nykyään mobiililaajakaistoista, eli erityisesti mobiilireitittimistä, on tehty saatu kehitettyä niin tehokkaita, että niiden kanssa toimiminen on jo hyvin mutkatonta. Häiriöitä ei ole lähes tulkoon enempää, kuin kiinteänkään laajakaistan osalta. Edelleen esimerkiksi sana mokkula aiheuttaa toisille kylmiä väristyksiä, kun mieleen tulee kuva heikosti toimivasta nettiyhteydestä ja ongelmista sen käyttämisessä.

Mobiililaajakaistan reitittimille on kehitetty myös useita lisälaitteita, jolloin verkon toimintaa saadaan tehostettua. Signaali toimii laajemmalla alueella ja nopeammin. Mobiililaajakaista sopii täten tänä päivänä jo lähes jokaiselle, niin matkalle kuin kotiinkin. Enää sen ei tarvitse olla vaihtoehtona vain, mikäli liikuttaessa tarvitaan ehdottomasti nettiä. Sellaisen voi hankkia myös erikseen vaikka mökille.

Mobiililaajakaistan nopeus

Aivan kuten niin moni muukin asia, on nettiliikenne nopeutunut huomattavasti. Tällä hetkellä mobiililaajakaistan nopeus voi olla jopa 1000 Mbit/s. Tämän on mahdollistanut uusi 5G-yhteys. Tätä nopeutta ei ole saatavissa vielä niin laajalti, koska 5G-verkon rakennus on vielä kesken eikä kattavuutta löydy samaan tapaan kuin edellisellä, seuraavaksi nopeammalla 4G-verkolla.

Hinnat eivät näiden äärimmäisen nopeidenkaan yhteyksien kohdalla ole pilvissä, vaan verrattain kohtuulliset. Yhteydet ovat kuitenkin tuoreita ja kehitystyö on ollut kallista, samoin kuten verkon rakentaminen. 5G-verkkoon liittyminen vaatii laitteen, joka mahdollistaa sen käytön. Eli aiemmat älylaitteet, joilla 4G-yhteyden käyttäminen onnistuu, eivät kykene hyödyntämään tätä uusinta, nopeinta verkkoa.

Toki mobiililaajakaistoja on paljon muillakin nopeuksilla, kuten 100 M, 200 M, jne. Joitakin vuosia aiemmin 100 Mbit/sekunnin internet-yhteys oli mahtava edistys kiinteän laajakaistan suhteen ja nyt tämä alkaa olla jo enemmänkin normaali, tätä nykyä siihen asennoidutaan kohtuullisen nopeana nettiyhteytenä mobiililaajakaistalle. Mobiililaajakaista ei täten jää kakkoseksi enää edes nopeuden osalta.

Kiinteä vai mobiili

Melko suuri osa ihmisistä valitsee toistaiseksi lähes itsestäänselvyytenä kotiinsa kiinteän laajakaistan. Vielä ei olla totuttu siihen, että mobiililaajakaista voisi olla ratkaisuna kodin internet-palvelun tarjoajana. Useimmat heistä eivät ole lainkaan tietoisia, millaisia nopeuksia nämä mobiililaajakaistat tarjoavat ja kuinka paljon erilaisia lisälaitteita sen parantamiseksi entisestään on saatavilla.

Kiinteä laajakaista ei enää nouse ehdottomasti paremmaksi vaihtoehdoksi kodin internetiä harkittaessa. Kiinteä laajakaista on kuitenkin vakaampi, koska yhteys ei kulje ainoastaan langattomasti. Nopeus ei enää ole ratkaiseva tekijä, koska mobiililaajakaistan nopeudet ovat kasvaneet lujaa vauhtia ja pääsevät jo samoihin lukuihin kuin kiinteätkin yhteydet. Kiinteän laajakaistan reititin ei todennäköisesti ainakaan huku.

Mobiililaajakaista meinaa kuulostaa vähitellen paremmalta vaihtoehdolta, kuin kiinteä laajakaista. Liikkuvaa nettiä on mahdollista pitää mukana, siirtää kotoa mökille tai jopa autoon. Enää ei tarvita erillisiä ratkaisuja internet-yhteyden mahdollistamiseksi kodin ulkopuolella. Valtaosalta löytyy nettiyhteys puhelimesta, mutta ongelmana voi olla nopeus, akku tai mikäli kyseessä ei ole rajaton netti, loppuu ilo lyhyeen.

Hyvät ja huonot puolet

Hyvät puolet

  • Mahdollisuus pitää matkassa mukana
  • Siirtäminen vaivatonta (esim. muutto)
  • Nopeasti käyttöön
  • Huimat nopeudet

Huonot puolet

  • Reititin saattaa kadota
  • Reititin saattaa rikkoutua helpommin

Elisa - Saunalahti

Elisa - Saunalahti tarjoaa kohtuuhintaisia mobiililaajakaistavaihtoehtoja kuluttajille. Tarjolla on nopeudet 100 Megasta aina tuhanteen. Kuukausittain maksettavaan pakettiin kuuluu mm. rajaton netti ja kuhunkin oma määränsä EU-dataa. Esimerkiksi alimman nopeuden paketissa dataa on 14 Gt ja nopeimmassa taas 25 Gt. Joistakin liittymistä on mahdollista saada myös S-bonusta. Elisa - Saunalahden kuuluvuuskartta: https://elisa.fi/kuuluvuus/

Pakettisopimukset on muodostettu huomioiden erittäin aktiivinen käyttö ja näiden avulla se on mahdollista ja nopeasti. Näiden pakettien lisäksi tarjotaan erillistä mobiililaajakaistaa esimerkiksi tabletille ja tämän sopimuksen mukana myös itse tabletti tulee mukaan muodostaen hinnan mobiililaajakaistan kk-maksun lisäksi tabletin kuukausittaisesta lyhennyserästä. Sopimustarjous löytyy myös laitenetistä, jolla on omat käyttökohteensa.

Laitenetti on hieman erilainen mobiililaajakaista, mutta kyse on joka tapauksessa liikkuvasta laajakaistasta. Näiden käyttötarkoituksia ovat lähinnä esimerkiksi valvontakamerat, riistakamerat tai vaikka koiran panta. Kyseessä on älylaitteiden etäohjaukseen soveltuva laite. Käyttömahdollisuuksia löytyy varmasti muitakin, mutta laitenetti ei ole vielä kovin tunnettu käsite yksityishenkilöiden joukossa, mutta tulee varmasti yleistymään.

DNA ja Moi

DNA:n mobiilidatan paketeissa ei ole kovin suuria eroja esimerkiksi Elisaan verrattuna. Myöskään kuukausihinnoittelun suhteen on linjaus melko samankaltainen. Laitenetti on myös DNA:n valikoimassa. Tablettinetti, joka tarjoaa mobiililaajakaistan on saatavissa alle kolmen euron kuukausihintaan. Internet-liittymä on mahdollista saada myös ennakkoon ladattavana PrePaid-versiona, eli kuukausimaksu maksetaan etukäteen. Liittymää maksetaan, jos halutaan käyttää.

DNA tarjoaa niin 4G- kuin 5G-verkoissa toimivia mobiililaajakaistoja. Sivustolla on vinkkejä, mikä liittymä olisi paras vaihtoehto mihinkin tarkoitukseen. Tietenkin pelaamiseen suositellaan kaikkein nopeinta nettiä. Myös elokuvia, varsinkin 4K-laatuisia on nautinnollisinta katsoa huippunopean yhteyden kautta. DNA:n 4G-verkko kattaa yli 99 % suomalaisista ja 5G-verkkoa laajennetaan koko ajan. Kuuluvuuskartta: https://www.dna.fi/kuuluvuuskartta

DNA:n omistama uudempi operaattori Moi tarjoaa edullisten puhelinliittymien lisäksi myös mobiililaajakaistat asiakkailleen. Moi toimii tietenkin DNA:n verkossa, joten kattavuus on sama, yli 99 %. Tarjolla on samaten 4G- sekä 5G-yhteydet. Mobiilidataa paketeissa on rajattomasti 100 Megasta lähtien nopeimpaan vaihtoehtoon tuhanteen. Moi:n kuuluvuusalue, joka on sama kuin DNA:lla: https://www.moi.fi/kuuluvuusalue

Telia

Telialla on myös tarjota liittymäpaketeissaan nopein mahdollinen 1000 Mbit/s vaihtoehto. Eli myös Telia hallitsee osuuttaan 5G-verkosta, muutoin tällaisen nopeuden tarjoaminen ei olisi edes mahdollista. Laitenetti kuuluu myös Telian tarjontaan. Näitä varten tarjotaan kevyempiä ja edullisempia liittymäpaketteja, myös modeemin tai tabletin kanssa, jolloin laite on saatavilla todella edulliseen hintaan. Telian verkkokartta: https://www.telia.fi/asiakastuki/verkko/verkko/verkkokartta

Edullisin mobiililaajakaista

Kuten aiemmin aihetta jo sivuttiinkin, sattuvat jokaisen operaattorin hinnat olemaan lähes samalla tasolla. Esimerkiksi 1000 Mbit/s mobiililaajakaista 5G-verkossa on jokaisella operaattorilla täsmälleen saman hintainen. Moi:lta sen saa 0,90 euroa edullisemmalla kuukausihinnalla, joten tämä olkoon sitten se edullisin. 100 M mobiililaajakaistan saa edullisimmin juuri tällä hetkellä Telialta. Erot eivät ole suuria.

Paras hinta-laatusuhde

Koska palvelupaketit ovat jokaisella operaattorilla lähes samanlaiset, ei hinnan tai nopeuden suhteen yksikään nouse ylitse muiden. Parhaaksi nousee toisten mielestä toinen operaattori, kuin taas toisen. Osalle on tärkeää se, että operaattorilta saa kaiken mahdollisen älylaitteisiin liittyvän internet-palveluistan televisioon tai riistakameraan. Monilta osin Moi saattaa yltää parhaimmalle tasolle.

Usein kysytyt kysymykset

Mitä tarkoittaa rajaton netti?

Rajaton netti tarkoittaa sitä, että datamäärällä ei ole ylärajaa lainkaan.

Mitä jos 5G-verkkoa ei ole alueella?

Siinä tapauksessa mobiililaajakaista alkaa toimimaan seuraavaksi nopeimmassa verkossa eli 4G.

Miten saan mobiililaajakaistan ilman SIM-korttia?

Mikäli laitteessasi ei ole SIM-korttipaikkaa, on yksi vaihtoehto mokkula eli nettitikku.

Voiko mobiililaajakaistaa käyttää useampi laite samaan aikaan?

Mobiililaajakaistaa voi käyttää samalla kertaa useampi laite, määrä riippuu laitteesta.

Mitä tarkoittaa se, että liittymä sisältää 25 Gt:n EU-datapaketin?

Voit käyttää mobiililaajakaistaa muualla EU:ssa ilman eri veloitusta 25 Gt:n verran.

Millainen mobiililaajakaista kannattaa ottaa, kun pelaan paljon?

Pelaamista varten suositellaan kaikkein nopeinta 5G-verkon 1000 Mbit/s mobiililaajakaistan valintaa.

@ Copyright2025 https://www.kilpailutapuhelinliittyma.fi

Tällä sivustolla käytetään evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.